Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Gerede Meslek Yüksekokulunda 2012 yılında kurulan Yaşayan Ayakkabı Müzesi, koleksiyonuna her geçen gün yeni eserler eklenerek büyümeye devam ediyor.
Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurettin Akçakale'nin öncülüğünde kurulan müze, alanında özgün bir koleksiyon sunarak ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Müze, Türkiye ve dünya genelinde tanınmış kişilerden toplanan ayakkabılarla dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Akçakale yaptığı açıklamada, “Dünyanın farklı ülkelerinde ayakkabı müzeleri bulunuyor. Ancak bu müze, topluma mal olmuş sanatçı, sporcu, şehit, devlet adamı, yazar ve iş insanlarının ayakkabılarını bir araya getirmesiyle benzersiz bir örnek teşkil ediyor” dedi. Şu an itibarıyla 250’den fazla çift ayakkabının müzede sergilendiğini belirten Akçakale, ABD başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden ayakkabıların müzeye ulaştığını söyledi.
Müzede yalnızca ayakkabılar değil; ayakkabı yapımında kullanılan alet ve malzemeler, ilgili tablolar, seramik eserler ve sanatçıların gönderdikleri yazılar da sergileniyor. Ziyaretçilerin ilgisini çeken ayakkabılar arasında; 60 numara ile dünyanın en uzun insanı unvanına sahip Sultan Kösen’in ayakkabısı, 17 numaralı geleneksel “Çarşamba” ayakkabısı, 222 numaralı dev ayakkabı ve Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Rumeysa Gelgi'nin 51 numara ayakkabıları yer alıyor.
Müzede ayrıca; ABD’den gelen ayakkabılar, Hollanda’ya özgü sabo ayakkabılar, Kazakistan’dan keçe ayakkabılar, Fas ve Cezayir’den gelen geleneksel modeller ile İspanya’dan flamenko ayakkabıları da sergileniyor.
Müzenin koleksiyonuna bugüne kadar; Ahmet Kaya, Hidayet Türkoğlu, Milan Baros, Rüştü Reçber, Ayşenur Yazıcı, Kenan Işık, Atiye Deniz, Buket Uzuner, Mustafa Özarslan, Nazan Öncel, Gülsin Onay, Berkant, Selçuk ve Rana Alagöz, Neşe Karaböcek, Nilüfer, Nilüfer Açıkalın, Gülten Dayıoğlu, Bennu Gerede, Ferdi Merter, Faruk K., Anjelika Akbar, Metin Uca, Selda Alkor, Erol Evgin, Safiye Soyman, Engin Çağlar, Necati Şaşmaz, Nuri Pakdil, Mehmet Ali Birand, Belkıs Akkale, Tayfun Talipoğlu, Kubat, Gökhan Güney, Aytaç Arman, Eşref Kolçak, Coşkun Aral, Mete Gazoz, İlhan Şeşen, Garo Mafyan, Mehmet Özbek, Kartal Tibet, Bahar Öztan, Bahattin Güneş, ve daha birçok sanatçı, sporcu, akademisyen, gazeteci ve yazarın ayakkabıları ulaştırılmış durumda. Ayrıca, 15 yaşında şehit edilen Eren Bülbül’ün kara lastikleri de müzede en çok dikkat çeken ve duygulandıran emanetlerden biri olarak sergileniyor.
Giderek büyüyen koleksiyonun yeni vitrinlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Doç. Dr. Akçakale, “Müze olarak vitrin konusunda desteğe ihtiyacımız var. Bu özel koleksiyonu daha iyi sunabilmek için destek bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin kültürel mirasına önemli bir katkı sunan Yaşayan Ayakkabı Müzesi, her yaştan ziyaretçiyi tarihe ve insana dair izleri keşfetmeye davet ediyor.