Haber: Sinem Altunay

Bolu’da kurulması planlanan 51 dönümlük sahipsiz hayvan barınağı projesi, Bolu İl Genel Meclisi Nisan Ayı toplantılarında tüm yönleriyle ele alındı. Proje genel anlamda meclis üyeleri tarafından desteklenirken, yer seçimine ilişkin önemli itirazlar ve öneriler gündeme geldi.

CHP Grup Başkanı Erhan Beykoz, projeye destek verdiğini ancak Sultanbey Köyü’ndeki yer seçiminin gelecekte sorun yaratabileceğini belirterek, “Sayın Genel Sekreter Bey'inizin yaptığı müthiş bir çalışma. Bu anlamda çok kısa sürede çok büyük bir çalışma yapmışlar. Benim asıl kaygım, bunları kendisiyle paylaştığım için, burada sizlerle de paylaşmak istiyorum. İl il gelişim planları ve oranları var. Bundan ortak olarak sizlerle haberdar olduk. Bolu'nun 10 yıl içinde en hızlı gelişecek iller bazında ilk 10 içinde olduğu görülüyor. Ve nüfusunun da yaklaşık 450 bin olması tahmin ediliyor. Şimdi bizim Sultanbey köyü dediğimiz yer, sunumda da gördüğümüz gibi şehire 5 km uzaklıkta. Plan, proje, yapılan bütün çalışmalar 10 numara. Sonuna kadar da altına imzamı atarım.

Fakat yer, şehirin içinde kalacak. Olmadık bir yerde yarın bir gün 5-10 sene sonra bu sefer orada oturan insanlar tarafından bu iş sıkıntıya sebebiyet verecek. Başka bir yere konuşlandırmaya çalışalım. Bunun için birçok kaynaklar aramaya çalışıyoruz. Birçok kaynak bulmaya çalışıyoruz. Başka kaynaklar çözüp üretmeye çalışıyoruz. Burada en büyük sıkıntıyla yaşayan, gene saygıdeğer genel sekreterimiz, siz olacaksınız, valilik olacak. Sonuçta Vali Bey'in başkanlığında kurulan bir yer burası. Sonuna kadar projenin arkasındayım fakat yer yanlış.

Bakın yarın bir gün, 5-10 sene sonra bu yer şehrin içinde kalacak. Şuanki yeri ile günümüzü kurtaracak, Ama başka bir yerde araştıralım 50 yıllık 100 yıllık bir proje olsun. Bu anlamda yapılan projenin yapılan işlerin doğru olduğunu, çalışan arkadaşların oldukça detaylı çalıştığını görüyorum. Ama üzülerek yerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Sizden ricam bu yeri değiştirelim. Bir kere yapalım, 100 yıllık yapalım.” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Nuri Gürsoy ise yer seçimiyle ilgili endişeleri anlamadığını ifade ederek, “Az önce Erhan Beykoz konuşmalarında kendi ifadesi etti. Yani konuyla ilgili, dediği gibi gayet güzel bir proje. Tabi bu projenin sürdürülebilir olması da önemli. An itibariyle Sultanbey civarında olduğu gözüküyor.

Ancak Erhan Beykoz'un burada bir şehirleşmenin olmasından kaynaklı sıkıntıların olabileceğini ifade etmekle birlikte benim aklıma başka bir şey katıldı burada. Şöyle, şimdi bu sokak hayvanların bizim hepimizin beslediği, baktığı, bu konuyla ilgili de maharet beslediği ve dolayısıyla barınak kurma noktasında da bayağı külliyatlı bir şekilde de ekonomik manada önümüze bir şey çıkacak. Yani bu hayvanlarımızı, sokak hayvanlarımızı koruma, kollama, rehabilite etme noktasında, ekonomik manada, karar noktasında, icraat noktasında birçok işlemler yapacağız. Ama şimdi bu şehir içerisinde kaldı diyerek, yani şimdi bu hayvanlar bizim evimizde, bahçemizde, kucağımızda, evimizde, kolumuzda, çocuklarımızın baktığı, kokladığı, öptüğü bir barınak. Şehirleştiğimiz zaman, şehir içerisinde kaldığı zaman, bu rahatsızlık neden? Onu pek çözemedim. Orada nasıl bir rahatsızlık olacak, nasıl bir şey olacak? Yani şehirleşme noktasında, hem içerisinde, içimizde yaşayacak, hem de içimizde yaşayan bir rahatsızlık noktasında rahatsız olacağız. Bu ilişkiyi anlayamadım.” ifadelerini kullandı.

Tartışmalar sırasında yeniden söz alan Erhan Beykoz, “Sultanbey köyü şehrin içinde kalınca her gün çocuklarımız sağlık mahallesinden, çıkınlar mahallesinden ya da ne bileyim başka bir mahalleden çıkıp, ‘aa ben bir Sultanbey köyüne gideyim hayvan seveyim’ mi diyecekler? Öyle mi düşünüyorsun?” diyerek yer seçiminin gelecekte sosyal yaşamla çelişebileceğini vurguladı.

AK Parti Grup Başkanı Erhan Çiftçi ise Beykoz’un görüşlerini kısmen mantıklı bulduğunu ifade ederek, “Haritaya bakınca, CHP Grup Başkanın söylediği ilk bakışta mantığa uygun geliyor ama zaten şehir sınırlarının, yerleşim sınırlarının, son noktasında orman müdürleştiği yere yapılmış tesis. Eğer o büyüme oraya 50 sene içinde gelecekse gelsin, sınırlarından yaparız” şeklinde konuştu.

“ALTI HAFTALIK SÜREYLE YER BELİRLENDİ”

Meclis Başkanı Ekrem Çetinkaya ise konunun aciliyetine dikkat çekerek, “Şimdi biz gündemin dördüncü maddesini görüşüyoruz. Dördüncü maddemizin ana konusu birlik kurulmasıyla ilgili. Aslında bu tartışma belki ikinci aşamada, beşinci maddede gelecek. Beşinci maddemizde bu geçici barınma ile ilgili rehabilitasyon merkezinin kurulmasıyla ilgili bir karar alacağız, daha hızlı daha önemli bir talep var. Burada başlık benim dikkatimi çekiyor. Geçici barınma ve rehabilitasyon merkezi. Şimdi buraya harcanan bir şey var. Su elektrik hattı ile ilgili yatırımlar. Bir bahçe var. Bir de konteyner var. İlerleyen tarihte tarihlerde mutlaka hani sizin endişeniz başlıyor isterse buna yeni bir diğer yer arayışına gidilebilir ama burada şu anda acilen müdahale edilmesi gereken bir durum var. O da nedir? Sokak hayvanları. Ben haftalardır köylere de gidiyorum. Şehirlerde de siz görüyorsunuz. Köylerde çok kalabalık sürüler halinde geziyorlar. Ve çok ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Yani merkezdeki şehir merkezindekiler aslında bu olayı tam olarak farkında bile değil. Köylerde belli bölgelerde çok ciddi ben bir yerde hakikaten davar sürücüsü sandım. Genelde de beyaz köpekler. Çok geniş alanlara yayılmış durumdalar ve Bakanlık buna acil önlem almak için bir düğmeye bastı. Bunun içinde altı hafta gibi bir de zaman verildi diye biliyorum. Altı hafta gibi bir zamanla da bir yer bulundu. Diğer konu, yer konusunun yanlış olması bu tartışılır. Yani sizin beğeneceğiniz bir yeri belki bizim aklımız ermeyebilir. Ama bu biraz daha göreceli bir kavram. Burada en önemli bir hadise sizin değindiğiniz gibi bu konuya bir an önce müdahale edilmesiydi ve bence bu konuda Genel Sekreterimizi ve Özel İdare personelimizi ben kutluyorum. Gerçekten hızlı hareket ettiler.

Ciddi anlamda da bir tesis orada kuruluyor. Şimdi bizim şu anki dördüncü gündem maddemiz bununla ilgili bir birlik kurulması, Bolu Belediyesi, 8 ilçe, 3 belde Belediyesi kurucu olarak bir birlik kuracak. Biz bununla ilgili Vali Bey’e yetki vereceğiz. Öncelikle bunu tamamlayalım. İkinci aşamada tekrar bir konuya belki geliriz. Birliği kurma yetkisini Vali bey’e vereceğiz. BEKAP gibi, muhtemelen tüzüğün içerisinde vardır bu. Yani şu anda birlik tam oluşmadı. Onları konuşuruz, tartışırız, idare etmemiz gerekiyorsa ederiz. Ama BEKAP'tan farklı olmaz. Sonuçta aynı mantık.” ifadelerini kullandı.

“BİRLİĞİN BAŞKANI VALİ OLACAK”

Kurulacak olan Bolu İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’ne ilişkin detaylar da toplantıda ele alındı. CHP’li Beykoz, birliğin idaresinin tamamen valilik bünyesinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kurulacak birlik tamamen Vali beyin Başkanlığında kurulacak. Kesinlikle bu bir değil. Çünkü sadece Bolu olsa tamam belediyeye bırakalım bu kısmını ama belediyeden her türlü teknik eleman, eleman ya da diğer destekleri alalım ama kesinlikle Vali beyin başkanlığında, Vali beyin önderliğinde olsun. Yani bu birlik tamamen Valinin. Yok işte biz kurduk, birlik yaptık, o kadar yatırım yaptık. Özel idarenin birçok kere ödeyecek parasından ayırdık. Ondan sonra götürüp de belediyeye alsan buna yap demeyelim.” dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Tugay Cantürk de birliğin yapısı hakkında bilgi vererek, “Bolu Belediyesi ve Bolu İl Özel İdaresi iki asil, bir yedek müdür. Diğer belediyeler bir asil bir yedek müdür. Burada belediye ve özel idareye ayrıcalık tanınmış, iki üye bir de yedek üye. Diğer belediyeler bir üye. Merkez Belediyesi'nin özel idarenin iki üyesi olacak. Diğer belediyenin bir üyesi olacak. Başkanı kesinlikle Vali Bey olacak.” dedi.

SAHTE SES KAYDINA ORTAK TEPKİ SAHTE SES KAYDINA ORTAK TEPKİ

“BELEDİYE BU İŞİN İÇİNDE OLUR, BİZ SERMAYE KATKISI YAPARIZ”

İl Genel Meclisi Başkanı Ekrem Çetinkaya, sahipsiz hayvan barınağıyla ilgili kurulacak birliğin işleyişine dair, “Sonuçta belediyenin kabiliyetleri yani bu bir tesis yönetimi de bizden daha üstün. Hem veteriner sayısı açısından hem yıllardır bu işi yaptıkları için tecrübeliler mutlaka onların zaten tecrübelerinden faydalanacak.

Kurulacak birliğe belki personel verecekler, belki eğitim verecekler. Bir şekilde belediye bu işin içinde olur. Özel idare daha çok toplama tarafında bir süre sonra olacak ve birliğe sermaye katkısı yapacak.” ifadelerini kullandı.

“BU YÜK ÖZEL İDARENİN ÜZERİNDEN KALKMALI”

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Tugay Cantürk, “Herhangi bir şekilde buna Sayın Valimiz, Birlik Meclisi karar verir. Çünkü belki belediyenin bütün olanaklarını birliğe alacaklar. Belki almayacaklar. Bunu o zaman birlik kurulduktan sonra karar verilir. Ama bizim tesisimizi alacaklar. Bizi bu mali yükten kurtaracaklar. Bunu kaldıramayız, devam ettiremeyiz. Yüzde kırkını zaten Doğa Koruma ve Milli Parklardan. Geri kalanı da finansmanı Birlik aldığı anda, Özel İdare’nin üzerinde bu yük kalmayacak. Önemli olan Özel İdare açısından bu olmalı diye düşünüyorum ben. Vali Bey’in başkanı olduğu bir kuruldan yoksa ne gelebilir? Kesinlikle gelmez.”

“BU MALİYETİ ÖZEL İDARE KARŞILAYAMAZ”

Cantürk, barınakta uygulanacak yeni yönetmelikle birlikte ortaya çıkacak maliyetin yüksekliğine de dikkat çekerek, “Yeni bir uygulama yönetmeliği çıkmıştır. Önceki yönetmelikte topla ve kısırlaştır bırak vardı. Ama şimdiki yönetmelikte topla, kısırlaştır, bak diyor. Ya da diyor veteriner karar verir diyor diğer uygulanacak yöntemlere.

Otomatik olarak bakma konusuna gelince bir maliyet ortaya çıkacak. Aylık on milyon liradan bahsediyoruz. Biz bu maliyetlerin altından kalkma şansımız yok.

Yönetmelik diyor ki bana diyor belli evrakları topla. Doğa Koruma ve Milli Parklar’a başvur diyor. Ben diyor bunun yüzde kırkına kadarını karşılayacağım diyor. Gerekli evraklardan biri de özel idarenin yetkili organlarından karar almak.

Birliğin kurulmasını onayladık. Bunu da onaylarsak maddi anlamda bize bir desteğe olacak.” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 40 YETMEZ, YÜZDE 80 KARAR ALALIM”

CHP Grup Başkanı Erhan Beykoz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün destek oranına da eleştiriler getirerek, “Doğa koruma ve milli parkların Bolu’ya bir çivi çaktığı görülmemiştir. Abant onlarda, Yedigöller onlarda, Gölcük onlarda. Daha el koymadık bir yer bırakmadılar. Yüzde kırk değil yüzde 60-70 karar alalım. Biz yüzde 40’ını alalım.” dedi.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Toplantının sonunda Meclis Başkanı Ekrem Çetinkaya, “Bu konuyu Eğitim ve Çevre Sağlık Komisyonu'na ayrı ayrı havale edelim. Meclis kararlarının bazı kurumlarda geçerli olabilmesi için ifadelerinin geçmesi gerekiyor. Cuma günkü oturumda bu çalışmayı tamamlayalım” diyerek dosya, iki komisyona havale edildi.

Muhabir: Sinem Altunay