Bolu’da faaliyet gösteren Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, çocuklarda ekran bağımlılığı konusuna dair önemli bir bilgilendirme yaptı. Teknolojik cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte, özellikle erken yaş gruplarında ekran kullanım süresinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun çocukların gelişiminde ciddi sorunlara yol açtığı belirtildi.

“KÖY ENSTİTÜLERİ GEÇMİŞİN PUSULASI, GELECEĞİN KUTUP YILDIZIDIR” “KÖY ENSTİTÜLERİ GEÇMİŞİN PUSULASI, GELECEĞİN KUTUP YILDIZIDIR”

Açıklamada, ekran karşısında uzun süre vakit geçiren çocukların daha tahammülsüz, saldırgan, kaygılı, dikkat dağınıklığı yaşayan ve sosyal becerileri zayıf bireyler haline gelebildiği ifade edildi. Kurumdan yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

“Ekrandaki hızlı geçişlere alışan çocuk için gerçek dünya yavaş ve sıkıcı gelebilir. Bu durum öğrenme sürecini sekteye uğratır. Öğrenmek için dikkat, odaklanma ve yavaşlama gerekir. Çocuklar bu geçişi yapamadığında, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak birçok durumda bu belirtilerin temelinde ekran bağımlılığı yatmaktadır.”

İz Akademi’den yapılan açıklamada ekran bağımlılığının, konuşma gerilikleri, duygusal dengesizlik, davranışsal problemler ve sosyal iletişim eksiklikleri gibi birçok nörogelişimsel soruna zemin hazırladığına da vurgu yapıldı.

Ayrıca, bu tür belirtilerin aileler tarafından çoğu zaman otizm ya da dikkat eksikliği gibi tanılarla karıştırıldığı, ancak ekranın bu etkilerinin fark edilmesinin önemli olduğu kaydedildi.

Ekran Bağımlılığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Kuruluş, ailelere ekran bağımlılığını önlemek adına şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle ebeveynler olarak çocuklara ekran konusunda iyi birer rol model olmalıyız. Yaş gruplarına göre ekran süresini sınırlandırmalı ve bu süreyi somut araçlarla (alarm, sayaç vb.) belirgin hale getirmeliyiz. Ekran süresinde kararlı ve tutarlı davranmalı, çocukların açık alanlarda vakit geçirmesi desteklenmeli ve birlikte kaliteli zamanlar planlanmalıdır.”

Kurum yetkilileri, ekranı sınırlayan ailelerin çocuklarında kısa sürede olumlu değişimlerin gözlemlendiğini de belirterek, ekranın sadece anlık bir oyalanma aracı değil, uzun vadede gelişimi tehdit eden bir unsur olabileceği konusunda uyardı.

Özel İz Akademi, çocuklarında ekran bağımlılığı kaynaklı sorunlardan şüphelenen ailelerin ücretsiz değerlendirme seanslarına katılabileceğini belirtti. Randevu ve detaylı bilgi için kurumun 0 533 035 00 14 ve (0374) 220 00 44 numaralı telefonlarından iletişime geçilebileceği açıklandı.

Muhabir: Sinem Altunay