Çocukların şehirlerini kurarken çevre dostu uygulamalara dikkat etmeleri çok değerli. Çöp yönetimi için geri dönüşüm sistemleri kurabilirler. Örneğin, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi için kolay erişilebilir alanlar ve geri dönüşüm kutuları tasarlayabilirler. Su tüketimini azaltmak için ise su tasarrufu sağlayan sistemler ve suyun israfını önleyecek uygulamalar geliştirebilirler. Ayrıca, şehirlerinde yeşil alanlar ve parklar oluşturarak doğal yaşamı destekleyebilirler. Bu tür çevre dostu uygulamalar, şehirlerinin daha yaşanabilir ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Çevreye duyarlı binalar, enerji tasarrufu sağlayan sistemler ve yeşil alanların bulunması çok önemli. Ayrıca, şehirde ulaşımın kolay ve erişilebilir olması önemli. Bisiklet yolları, toplu taşıma ve yayalar için güvenli yollar planlanabilir. Eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal alanların şehirde yeterli ve eşit şekilde dağıtılması da önemli bir nokta. Çocukların, birbirleriyle işbirliği yaparak ve farklı fikirleri dikkate alarak şehirlerini tasarlamaları, onların yaratıcılığını ve problem çözme yeteneklerini geliştirecektir. Bu süreçte eğlenmeyi ve öğrenmeyi de unutmamalılar!
Bu konulara dikkat etmek, hem çevre bilincini artırır hem de gelecekte daha sürdürülebilir bir dünya için önemlidir.
Yeşiller partisinden Nuriye Yollu’nun gönderdiği 2 saatlik bir ders programı, çocuk parlamentosu; nasıl bir şehir kurabiliz? Hollandacadan çeviri:
Program
Demokrasi
Demokrasi sırasında öğrenciler kurgusal bir şehir inşa etmek için birlikte çalışırlar: İşletmeleri mi yoksa bol yeşillikli alanları mı tercih edecekler? Büyük bir hastane mi yoksa ortaokul mu isterdiniz? O halde birlikte seçim yapmanın zamanı geldi. Program belediye binasının meclis salonunda oynatılacak.
ProDemos bu eğitim programını ücretsiz olarak sunuyor.
* Süre: 2 saat Seviye: sınıf 7/8, SO, VSO, Uygulamalı eğitim Yer: Belediye Binası
Bu programı ayırtın
Belediyede mi çalışıyorsunuz ve Demokrasi sunmakla mı ilgileniyorsunuz? O halde Belediyeler için Demokrasi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Veya [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz .
Açıklama
Pratik konular
Eğitim hedefleri
Resimde
Deneyimler
Demokrasi eğitim programında öğrenciler kendi şehirlerini inşa etmek için birlikte çalışıyorlar: İşletmeleri mi yoksa bol yeşillikli alanları mı tercih edecekler? Büyük bir hastane mi yoksa ortaokul mu isterdiniz? O halde birlikte seçim yapmanın zamanı geldi. Öğrenciler bu tercihler üzerinde anlaşmaya varabilmek için çeşitli siyasi partiler kuruyorlar, kısa parti programları yazıyorlar ve birbirleriyle tartışıyorlar. Sonunda oylama yapılır ve şehir tamamlanır.
Oyun sonrasında öğrenciler, örneğin belediye başkanına, belediye meclisi üyesine veya orada bulunan bazı meclis üyelerine soru sorabilirler. Öğrenciler daha sonra gerçek bir belediye meclisinde neler yaşandığını duyacaklar. Ayrıca kendi belediyelerindeki güncel konularla ilgili de soru sorabilirler.
Demokrasi, yerel belediyenin meclis salonunda oyun matı ve sosyal donatıların bulunduğu bloklar kullanılarak oynanıyor. Öğrencilerin mikrofonların arkasındaki konsey koltuklarına oturmalarına izin verilir. Öğrenciler iki ders saatinde istişarenin, tartışmanın, çoğunluğun ve uzlaşının demokratik bir toplumda gerekli olduğunu deneyimliyorlar. Bu şekilde belediye siyaseti ve demokratik karar alma süreçleriyle erişilebilir ve eğlenceli bir biçimde tanışıyorlar.
Not: Bilgi miktarını yönetilebilir düzeyde tutmak için, seçimlerin finansal sonuçlarına henüz çok fazla dikkat etmeyeceğiz. Bu, aynı sınıfta ikinci bir gösteri ile mümkündür.
Hazırlık ve bilgilendirme
Gerekirse, ders planımız ve beraberindeki PowerPoint sunumuyla öğrencilerinizi belediye binası ziyaretine hazırlayın. Öğrenme etkisinin sağlanması için dersi sonrasında da tartışmanızı öneririz.
* Hazırlık dersi kılavuzu Demokrasi – ilköğretim
* PowerPoint hazırlık dersi Demokrasi – ilköğretim
* Video: Belediye toplantısına iyi hazırlandık
* Demokrasi bilgilendirme kılavuzu
Krediler
Demokrasi ilk olarak Kral Baudouin Vakfıtarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. ( Yeşiller partisinden Nuriye Yollu’nun gönderdiği örnek bir program)