7 Nisan 2025 Pazartesi günü saat 17.30’da, Mehmet Yücetürk Sanat Merkezinde Dr. Kutay Mutdoğan ve Doç. Senem Aker Ensari’nin düzenlediği “Hangi Gerçeklik?” isimli karma seramik sergisi açıldı. Modern sanatı simgeleyen sergi, 7-13 Nisan 2025 tarihleri arasında gezilebilecek. Sergide, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencileri Merve Aloğlu, H. Yusuf Budak, Semra Erdoğan, Hüseyin İlmen, Ece Kan, Mehmet Mata, Nisanur Özdemir, Sıla Öztürk, Saadet Söyleyici Yasa ve İremnur Üstüntaş’ın eserleri sergileniyor. Her eserin yanında da, o eseri yapan sanatçının, gerçeğin ne olduğunu düşünen ve sorgulayan görüşleri var. Tam da şu anda ülkemizde ve dünyada yaşadığımız gerçekliğin, topluma nasıl eğip bükülerek yansıtıldığını, gerçeğin algı yönetimi ile nasıl değiştirildiğini çok güzel açıklayan görüşler.

Ben bu gerçeği arama hakkındaki görüşleri çok ilginç bulduğum için not aldım ve bunları sizlerle paylaşacağım.

Önce “modern sanat” ve gerçekliği arayan görüşlerde adı geçen yeni bir kavram olan “post-trurh” neyi ifade ediyor; bunlar hakkında Google’da araştırma yaptım.

Google’da modern sanat; “19. yüzyıl başlarında doğan ve 20. yüzyılın ortalarına kadar süren geleneksel sanattan farklı olarak sanatsal ifade biçimlerinde özgürlüğü ve yeniliği savunan bir sanat akımıdır. Modern sanat, sanatçıların modernizm felsefesine olan inançlarından doğmuştur. Bu düşünce biçimi, Sanayi Devrimi ve onu izleyen Dünya Savaşlarının etkilerinden doğan, dünyadaki insanlık ve düzenin algılanan aşınmasına bir yanıt olarak gelişmiştir. Modern sanat, 19. yüzyıl sonlarından itibaren geleneksel formları sorgulayan, yenilikçi teknikler ve özgün ifadelerle kendini gösteren sanat akımıdır.” diye ifade ediliyor.

Yine Google’da post-truth, “Hakikat sonrası, kamuoyunun hakkında kanaat getirirken doğruları belirlemesinde, ortak nesnel deliller yerine bir takım kişisel duygular ve inançların etkili olduğu ortamı ifade eder. Kamuoyunu şekillendirmede duygusal çekiciliğinin ve kişisel kanaatlerin, objektif gerçeklerin önüne geçtiği yalanın gerçeğe üstün geldiği, gerçeğin yitirildiği durumları niteleyen bir sıfat.”
 olarak tanımlanıyor.

Sergiyi düzenleyen hocalardan Doç. Senem Aker Ensari, modern sanat seramik sergisini şöyle anlatıyor:
   “Mehmet Yücetürk Sanat Galerisi 7-13 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Hangi Gerçeklik?” başlıklı karma seramik sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi post-truth çağında, hakikat algısının nasıl biçimlendiğini odağına alıyor. Günümüzde gerçek ile kurgu arasındaki sınırların bulanıklaştığı, hakikatin öznel yorumlarla şekillendiği bir döneme işaret eden sergi, bu durumu seramik sanatı üzerinden tartışmaya açıyor.
   Sergiyi oluşturan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencileri, farklı toplumsal meseleleri eserleri aracılığıyla günümüz dünyasında gerçekliğin nasıl inşa edildiğini sorguluyor. Sergideki eserlerde kimlik, toplumsal cinsiyet, göç, medya manipülasyonu gibi güncel konulara odaklanırken aynı zamanda bireysel algı, aidiyet, tüketim kültürü gibi başlıklar üzerinden hakikatin çok katmanlı yapısını tartışmaya açıyor. Seramik malzemenin elle tutulur, somut yapısı; sergide ele alınan sosyal konuların aksine; izleyiciye sürekli değişen, kayganlaşan bir gerçeklik algısını oluşturuyor.”
   …/.
Haftaya devam edeceğim.